Wordpress logo

Nu kommer WordPress 5.0 – Vilka är nyheterna?

Snart släpps WordPress 5.0. WordPress, som grundades 2003 av Matt Mullenweg och Mike Little, var från början ett bloggverktyg, men har med åren vuxit och blivit världens största Content Management System (CMS), webbpubliceringssystem. Idag används WordPress i runda slängar av 30 procent av alla världens hemsidor.

Några av anledningarna till varför WordPress vuxit sig så stort är att det är lätt att installera och lättanvänt, många webbhotell erhåller därför installationslösningar för WordPress.

Dagens WordPress version 4.9.8 väntas uppdateras till WordPress 5.0 den 19 november. Just nu finns version 5.0 endast i beta version. Med WordPress 5.0 kommer några riktigt efterlängtade nyheter. Den största nyheten är den nya textredigeraren Gutenberg och det nya systemet för att skapa sidor och poster, det WordPress kallar för Blocks. Blocks används idag av flertalet andra CMS och underlättar betydligt för redaktörer.
Liknande funktioner kan skapas i WordPress idag via Plugins, t.ex. Divi och Elementor.

Blocken kommer att göra det möjligt att skapa “bättre” sidor och poster, skapa egna teman utan att behöva kunna html, PHP och CSS. Förmodligen kommer Widgets så småningom att försvinna och ersättas av blocks.

Som vanligt vid större uppdateringar så kommer WordPress 5.0 innehålla ett nytt grundtema, Twenty Nineteen. Twenty Nineteen är anpassat till Gutenberg och bygger på den nya funktionen med block.

WordPress tar också efter andra stora CMS när det gäller uppdateringar. Fram till version 5 har WordPress nöjt sig med 2 större uppdateringar per år. Men kommer med version 5.0 att kontinuerligt släppa uppdateringar.

Här finns mycket att se fram emot.

Är du nyfiken och vill grotta ner dig mer i WordPress 5.0 så kan du läsa mer här.