Tilt Shift i Photoshop

Tilt Shift i Photoshop

En av de mest populära effekterna i Photoshop just nu är Tilt shift tekniken, den används i allt från reklamfilmer till posters och mycket annat. Tilt shift går ut på att göra om en bild så att den ser ut till att komma ifrån en miniatyrvärld.

Tilt shift fokuserar på en yta i en bild och ändrar (shift/skiftar) omgivningen för att skapa en illusion av en miniatyrvärld. Det går att köpa Tilt shiftlinser till en kamera, men de kostar en slant. Vad är då lättare att göra än att skapa sina egna Tilt shift bilder i Photoshop.

Som sagt, Tilt shift fotografier skapar en optisk illusion som får bildscenen att se ut som en äkta miniatyrvärld. Ytterkanterna är oskarpa vilket lurar ögat att tro att de icke oskarpa detaljerna är minismå. testa gärna, det är en otroligt rolig och snygg effekt.

1. Ta ett foto. Ett foto lite från ovan är bäst till denna teknik. Gärna med byggnader, folk, gator och liknande är perfekt.

2. Öppna bilden i Photoshop och klicka på ”Quick mask mode” (Snabbmaskläge).

3. Välj ”Gradient Tool” (Övertoning) – Färg vit/svart.

4. Välj ”Reflect gradient” (Speglad övertoning).

5. Rita vertikalt nedifrån upp, där du vill ha fokus på bilden. Håll inne musknappen hela vägen till slutet av bilden och släpp sedan musknappen. Då ska du ha fått en röd transparent linje på bilden. Du har nu lagt en ”mask” på bilden.

6. Gå tillbaka till ”Standard Mask Mode” (Redigera i standardläge).


7.
Välj ”Filter -> Blur (oskärpa) -> Lens Blur (Linsoskärpa). Ph7.0 användare får använda Gaussian Blur. Experimentera sedan med värdena, en radie på ca 15-20 brukar vara bra på de flesta bilder.

8. Valfritt För en mer ”plastig vy” justera nyans och mättnad i Photoshop. Detta gör du under Redigera menyn.

Då var det klart.