6 anledningar till att inte köpa Facebook fans/likes eller Twitter följare

6 anledningar till att inte köpa Facebook fans/likes eller Twitter följare

Idag fick jag förfrågan från ett företag om jag var intresserad av att köpa Facebook fans/likes till företaget där jag är anställd och deras Facebook sida. Företaget som ställde frågan var inte vilket företag som helst utan ett känt företag som sysslar med online marknadsföring. Jag ställde mig direkt frågan ”köpa fans till Facebook, är det verkligen ok?” Efter att ha letat runt lite förstod jag att det är visst en gigantisk bransch att sälja både Facebook fans och Twitter följare och vad jag kan förstå helt ok från både Facebooks och Twitters sida.

Men om det nu är ”lagligt” att sälja Facebook fans och Twitter följare, är det då ok? Hade du kunnat tänka dig att köpa fans/följare? Enligt mig, absolut inte!

Här får du 6 snabba anledningar till varför du inte ska köpa fans.

 1. Satsa på kvalité inte kvantitet
  Det finns ingen anledning till att ha 1000-tals fans som följer dig och ditt företag om endast en bråkdel av dem verkligen är intresserade och interagerar med ditt företag. Själva grunden till Social Media Marketing (SMM) är att engagera kunder/medlemmar som vill vara en del av företaget och dess varor/tjänster.
  Tänk på vem du når ut till, skriver/pratar du med människor som verkligen har ett intresse av din produkt/tjänst? Om inte, då är det väl utkastad tid. Kommer verkligen dina köpta fans att läsa dina uppdateringar eller erbjudanden? Nej satsa på att ha fans/följare som verkligen gillar din produkt/tjänst.
 2. Du kommer förmodligen framstå som desperat
  Jobbar du på ett mindre företag eller äger ett? Då har du kanske inte någon större marknadsbudget. Men plötsligt – på kort tid, dyker det upp 1000-tals fans på din Facebook sida. Känns det verkligen trovärdigt eller känns företaget desperat?
 3. Dina köpta fans kommer aldrig att köpa något från dig
  Sannolikheten är stor att dina köpta fans kommer från länder som ditt företag förmodligen inte finns i, jag menar internationella storföretag behöver knappast köpa fans. Dina köpta fans kommer att komma från Ukraina, Ryssland, Kina och så vidare. Hur många kunder har du där?
 4. Du kan få negativ interaktion
  Tänk dig vad som skulle hända om dina köpta fans börjar diskutera på din sida, om de nu verkligen skulle börja interagera.
  Tänk att någon börjar fråga ”Hur många är köpta här inne? Och vilka företag kan man tjäna mer pengar på genom att följa?” och någon svarar ”Jag fick X kronor i betalt. Testa gå till sidan Y, där kan du tjäna Z kronor”.
  Jag är tveksam till att den konversationen skulle göra susen på din Facebook sida.
 5. Vad händer med dina riktiga fans
  Hur kommer dina riktiga fans reagera när de börjar märka att köpta, falska, icke interagerande fans börjar dyka upp?
  De kommer förmodligen känna sig lurade. De kommer förmodligen sluta följa din Facebook sida. I värsta fall kommer de även sluta handla av ditt företag.
 6. Stannar köpta fans?
  Förmodligen kommer det inte ta mer en ett par dagar eventuellt ett par veckor innan du börjar se att dina dyrt inköpta fans börjar försvinna en efter en. De har ju trots allt fått betalt, men de är inte intresserade av dina tjänster/produkter, de förstår förmodligen inte ens vad som skrivs i ditt flöde. Så de försvinner tillsammans med dina pengar.

Slutsats. ”Du kan inte köpa en relation” – eller? Man kan ju alltid försöka köpa men det varar knappast i längden och i slutändan är det du som står där ensam och med en mycket lättare plånbok.

Håller du inte med eller kanske har erfarenhet av att köpa fans, lämna din kommentar nedan.

11 thoughts on “6 anledningar till att inte köpa Facebook fans/likes eller Twitter följare

 1. Johan Dahlberg

  Att köpa facebook likes är inget fel, tvärt om man syns mer tänk er själva 1000 likes har minst 200 vänner det syns på 200.000 personer på kanske en halvtimme att dom gillat ditt företagt. google älskar texter och ser detta då rankas du högre upp.

  1. Tony Post author

   Hej Johan, jag förstår att du jobbar med att sälja Facebook likes eller precis råkat köpa det, för dina argument är ungefär så bra som den säljaren som kontaktade mig. Har du ens läst texten jag skrivit? Dessutom är jag väldigt tveksam att Google skulle ranka en bättre.

 2. kimstagram

  håller inte med helt och hållet. vissa erbjuder dessa tjänster väldigt billigt och det kan då vara värt en fundering. givetvis är många av dom followers man får kanske inte ens äkta men det är alltid fler som blir intresserade när du har fler followers. tips är att inte gå på nån som ringer upp och vill ha hutlöst betalt, kolla på blocket eller tradera

  1. Tony Post author

   Förlåt, men @kimstagram menar du allvar när du tycker att företag ska leta på blocket.se eller Tradera för att det skulle vara billigare? Det blir knappast bättre kvalité på de köpta fans/likes som hittas på blocket eller Tradera (om man nu hittar någon som säljer i dessa kanaler).

 3. Anders

  @Johan.
  Men du. Alla köpta likes som bara är fejkade profiler. De har ju inga riktiga kompisar vilkas sidor det syns på, eler hur? Allt de har är 1000 fejkade kompisar, konton där det sitter en enda admin från gillaknappen.se eller liknande ”tjänster” och gillar en massa sidor. Det är ju inte en enda riktig människa som ser att deras kompisar gillar företaget. Dessutom skjuter ju det här hål på hela själva idén och bryter ev. även mot marknadsföringsglagen som säger att man måste meddelas om att det är reklam man utsätts för. För detta blir ju reklam och inte ”tips från en kompis”. Nej tack till den här skiten säger jag.

 4. Joel

  Hej Tony!

  Intressant att du skriver om ämnet.
  Jag jobbar på FBLikes.se och svarar gärna på dina frågor ang. att köpa facebook likes.

  Vi är medvetna om att det finns många i branschen som smutsar ner den genom att använda sig av fejkprofiler etc.

  Vi uppnår våra Svenska Facebook likes genom Facebook annonsering, Inbjudningar och reklam inom vårt nätverk. Alla personer som gillar en kunds sida är alltså helt riktiga användare.

  1. Vi håller med helt klart. Givetvis måste det vara personer som genuint är intresserade av Facebook-sidan de gillar. Detta är inget VI kan garantera till 100% men vi försöker alltid att annonsera på relaterade sajter och personerna som gillar ÄR riktiga användare.

  2. … Eller så tyder det på att företaget är duktiga på sociala medier ;-)

  3. Om ett Svenskt företag köper Svenska likes från oss så finns det en stor chans att de kommer att bli framtida kunder. Det är ju hela poängen. Dessutom skapar det spridning och lockar till fler kunder.

  4. Personerna som gillar en kunds FB-sida får inte betalt för det… De har själv gjort ett aktivt val att ”gilla” Facebook sidan.

  5. Denna punkt förstår jag inte. Varför skulle de tidigare personerna som gillat en Facebook-sida sluta gilla bara för att fler börjar gilla den? Det låter helt absurt.

  6. Våra Facebook-likes försvinner inte. Det är vanligt att några procent kan sluta gilla (vi kan inte tvinga någon), men då kör vi fler kampanjer och fyller på med nya istället!
  Åter igen så får inte personerna betalt för att gilla en kunds Facebook sida.

  Hoppas det här gav dig lite klarhet kring ämnet. Det är tråkigt att höra att du fått en dålig upplevelse av köpta likes.

  Kontakta gärna mig så kan jag förklara mer kring hur vi jobbar. Vi ser detta mer som ett sätt att mäta effekten av kampanjerna.

  Mvh, Joel
  FBLikes.se

  1. Tony Post author

   Hej Joel, Tack för din kommentar. Det är så klart roligt att höra att det finns företag som är seriösa inom denna bransch. Tyvärr ändrar det inte min åsikt om att jag inte tycker det är ok att köpa fans på detta sätt. Förklara gärna för mig varför jag inte bör lägga mina pengar på Facebooks egna Fan ads och sponsrade händelser istället, det känns enligt mig mycket trovärdigare.

   1. Joel

    Hej igen,

    Ja, det är klart att du kan köra egna Facebook kampanjer och det jobbar vi också öppet med. Att hjälpa våra kunder med sökmotoroptimering, Facebook kampanjer och Adwords optimering.

    Men vissa kunder är faktiskt intresserade av att få siffran garanterad, därför kan vi på detta sätt ge en ”garanti” på att kunden får X antal likes. Något som kanske är lite svårt om du själv ska köra kampanjer.

    Mvh, Joel

 5. DeeSnider

  Det är ju just det att det finns inget att ”garantera”.
  Man kan inte garantera att SEOa en kunds hemsida till top 3 och man kan inte
  garantera X antal likes pga de faktiska X antal likes i många fall inte är direkt trovärdiga.
  Jag sysslar en del med behov, analys och statistik. Och ett fall hade jag en kund med en hemsida varav det på hemsidan fanns några tusen ”likes”, men denna siffran var inte relativ då aktivitet och trafiken på den tillhörande Facebook-sidan var obefintlig
  Jag tog med detta i rapporten och kunden hör sedan av sig till mig och delger sådan information som kan kopplas till oseriösa aktörer och några av dem har t om begått kriminella handlingar.

  SEO och sk likes-Branschen är väldigt lukrativ tyvärr. Det har på senare tid resulterat i att de faktiska och de seriösa aktörerna minskat på sistone. Men det glädjer mig att några forfarande hänger kvar och står på sig. Teoretisk är det fullt möjligt, men logistiken är en annan. Det är alltid så här när ett genombrott slår igenom, alla vill vara med, och tar till olika medel för att få ta del av kakan.

 6. Thomas

  Fick ett reklammail i ämnet. Googlade frågan och hamnade här :) Så här ser jag på det, efter att sökt och kollat marknaden: Jag ska starta en ny hemsida. Jag är seriös och arbetar målmedvetet. Men en ny verksamhet signalerar osäkerhet mot kunden. Det är självklart för mig att lägga till en facebook-modul på hemsida och även marknadsföra mig på FB. Men en ny verksamhet saknar FB-vänner. Det stimulerar helt klart handeln bara genom att visa att jag har ett antal FB-vänner. Du som besökare känner högre förtroende för min sida med tex 200 fb likes än inga alls.