Google Chrome

Goolge Chrome börjar meddela användare om otydliga prenumerationssidor

Varje månad hamnar miljoner människor på olika sidor med otydlig information gällande mobilprenumerationstjänster. Överraskande avgifter dyker upp p.g.a. otydlig kommunikation och dålig användarupplevelse.

Men i och med nästa version av Google Chrome, Chrome 71, som släpps i december 2018, så kommer Chrome varna användarna om att de är på väg att göra ett val som innefattar en prenumerationstjänst via mobilabonnemanget. Så när Chrome anser att prenumerationstjänsten inte framgår tydligt nog kommer en varning dyka upp och användaren får valet att fortsätta eller att gå tillbaka (om han/hon inte insåg att de var på en faktureringssida).

Vad anser Google är en otydligt prenumerationstjänst?

Tänk att du surfar runt på nätet och hamnar på en spelsida som du blir intresserad av. Du blir ombed att ange ditt mobilnummer för att få tillgång, allt som finns är en textruta (för mobilnummer) och en fortsätt-knapp. Du fyller i ditt mobilnummer och trycker fortsätt.

Nästa månad får du din mobilfaktura och på den hittar du summor du inte förväntat dig. Spelsidan har dragit pengar från ditt mobilabonnemang.

Google Chrome ska göra det tydligare

I och med Chrome 71 vill Google göra det tydligare för användaren att förstå att de går igenom ett fakturaflöde. Och med detta har Google nu släppt en Best practice för hantering av mobilfakturering.

I all enkelhet handlar det om följande:

  • Är faktureringsinformationen synlig och uppenbar för användarna?
  • Kan kunderna/besökarna enkelt se vilka kostnader de kommer att ådra sig innan de accepterar villkoren?
  • Är avgifterna lättförståeliga?

Om Chrome upptäcker sidor som inte ger tillräcklig information gällande betalning och fakturering kommer följande varning att visas.

Varning mobilfaktura

Varningen visas för användaren som då har en möjlighet att agera om han/hon inte förstått att han/hon kommer att bli debiterad en summa på sin mobilräkning.

Google kommer att varna sajtägare i Search Console om de anser att de bryta mot riktlinjerna om besökarna kommer få varningen. Då har sajtägare en chans att rätta till problemet och be om en omgranskning av sidan/flödet.

Enligt Google så kommer detta inte påverka någon sidas ranking i söket.