En dedikerad server

Dedikerad server

Behöver ni en dedikerad server?

Om ni planerar att starta upp eller redan har en e-handels hemsida, eller en annan typ av hemsida, så kan det vara bra att tänka på vilken typ av hosting ni behöver. Ni förväntar er säkert en stor mängd trafik och besökare. Ni vill att era besökare ska få en bra erfarenhet av er verksamhet, så ni bör kanske fundera på en dedikerad server.

Vad är en dedikerad server?

Normalt sett när man köper hosting från ett företag, så används en delad server, som delas med andra företag/personer. Man brukar få en tilldelad bandbredd och diskutrymme, mängden skiljer sig mellan olika hostingföretag.

Problemet med detta är ofta att om man har mycket trafik till sin hemsida så kan besökarna uppleva fördröjningar och sidan kan få problem med laddningstider. I dessa fall kan det vara bra att investera i en dedikerad server. Det betyder att man inte delar server med någon annan. den är endast till för er hemsida.

En dedikerad server har flera fördelar:

1. Säkerhet
Eftersom ingen annan delar plats på servern, så är en dedikerad server mycket, mycket säkrare. Om det finns betallösningar online och det kan handla om stora summor så kan denna typ av säkerhet vara avgörande för att skydda kunderna.

2. Lagringsutrymme
Självklart har du oftast mycket mer lagringsutrymme. Man får plats med fler bilder, videoinspelningar och massor av annat.

3. Bandbredd
All bandbredd tillhör servern, så all trafik som kommer in får inga problem att utnyttja och komma åt materialet i max hastighet.

4. Kontroll
Att ni äger servern betyder mer kontroll. Det finns ingen annan att ta hänsyn till. Så kontroll möjligheterna är betydligt fler.

5. Mjukvara
Möjligheterna att använda alla typer av scripts och mjukvara är oändliga med en dedikerad server.

6. Hastighet
Ni kommer att märka att stora sajter, även de med många funktioner, laddar oftast väldigt snabbt. Detta eftersom de ligger på en dedikerad server, de har inga andra sidor som stjäl bandbredd och hastighet.

Finns det några nackdelar med en dedikerad server?

Jag tror att ni redan räknat ut det stora motargumentet med en dedikerad server. Kostnaden. Ja, en dedikerad server är betydligt dyrare än övriga hosting alternativ.

Men jag tror bara att ni behöver tänka på vilka skillnader det kommer att betyda för er hemsida. Tänk på att säkerhetsbristerna och de ekonomiska förlusterna kan bli betydligt större än kostnaden för en dedikerad server.

Är det dags för mig att uppgradera till en dedikerad server?
Ni kommer att märka när det är dags att överväga detta alternativ, när ni märker att ni har nått begränsningarna och möjligheterna hos ert befintliga hosting val.

Om ni endast har ett vanligt hosting paket, så kan det räcka att ni uppgraderar ert paket till en ”deluxe/guld” version. Detta kanske räcker för vissa. Men om ni redan använder er av det bästa paketet er leverantör erbjuder så kan en dedikerad server vara ett alternativ. Det kan också vara ett viktigt alternativ att överväga om ert företag handlar med och behandlar säkerhetsinformation, så som kreditkortsköp online.