10 bra tips för webbdesign

Webbdesign

När det är dags att utveckla och bygga en ny webbplats/hemsida så ge designen lite extra tid och tänk efter. Jag ska dela med mig av lite erfarenhet som jag hoppas kan hjälpa dig att utveckla en snygg och lönsam webbplats.

1. Tid är pengar
Tid är pengar. Spara både tid och pengar genom att tänka igenom allting en extra gång. Sidan ska vara tilltalande och logisk för besökarna. Man har ett par sekunder på sig att få en besökare intresserad av ens webbplats, så se till att struktur, grafik och information är korrekt. Att missa detta tillfälle är att ge konkurrenten eller en annan sida en gratis kund/besökare.

2. Menyerna – ständigt dessa menyer
Använd enkla och förståeliga menyer. Visst är det snyggt med fadande drop down menyer och häftigt animerade menyer, ja jag vet, i skrivande stund hittar du animerade drop down menyer på denna sida. Men det viktiga är att försöka ge besökarna en enkel och tydlig överblick var de kan hitta all information. När besökarna sedan börjat klicka runt så har de ofta en större tendens att gå djupare och djupare ner i hierarkin på sidan. Glöm därför inte de interna länkarna!

3. Eye tracking
Vilken är den mest iögonfallande delen på en webbplats? Det är välkänt att det övre vänstra hörnet är den platsen som ett öga tenderar att hamna på direkt vid en första anblick på en sida. Varför är det så? Jo det är naturligt, eftersom vi läser böcker uppifrån vänster (naturligtvis ser det annorlunda ut för de som surfar från orientaliska länder eller länder i Mellanöstern). Med detta i åtanke placeras här lämpligast en logotyp eller slogan, sökrutan eller annan information som du känner skulle ha nytta av en sådan position.

4. Placering av innehåll
Andra ögonstudier säger att en webbplats läses av i form av ett ”F”. Det betyder att det övre området läses horisontellt och den mellersta och nedre delen på en hemsida läses endast vertikalt. Detta kan så klart vara viktigt vid layouten av en sida så att innehåll placeras rätt.

5. Vad gör vi med annonserna?
Ett annat intressant ämne är reklam (banners etc.). Besökare har en tendens att se förbi annonser och kommer att ignorera dem bara genom att de tror det är en annons. Man ska komma ihåg att hjärnan är otroligt snabb och skannar av en hemsida utan att tänka och beslutar sig därefter mycket tidigt om hur en annons ser ut bara genom att känna igen ett visst mönster. Därefter är det lätt att annonserna ignoreras.
Så återigen, kom ihåg att besökaren bara ägnar sig en liten stund åt en sida för att hitta det som han/hon behöver. Var därför restriktiv med annonsering och placeringen av annonser. Denna sida använder Google AdSense automatiska annonser och kan därför upplevas som många då och då – men just nu är det ett test och det kommer en artikel om resultatet inom kort.

6. Text eller bild på en webbplats?
Tror du att bilder alltid är mer lockande än texter? Du kan ha väldigt fel, ibland kan ord vara mycket mer gripande än briljant grafik. Så, om du vill leverera ett viktigt budskap använd kanske en bra slogan snarare än en vacker bild – eller kanske både och.

7. Grafik och layout
Vad mer kan fånga en besökares uppmärksamhet? Slogans, menyer, knappar, texter och rubriker… välj enkla och genomtänkta alternativ. Rörigt, barnsligt och dålig grafik får besökare att leta någon annanstans. Men det är inget krav att alltid haka på de senaste trenderna, dessa kan oftast undvikas till en början.

8. Formatering av text
Texterna ska formateras på ett stiligt och propert sätt. Gör det enkelt, begripligt med kontinuitet i storlek, typsnitt och färger. Det går bra att blanda lite olika typsnitt och storlekar, använda fet, kursiv och understruken text för att göra texter mer läsbara. Men var sparsam och överdriv inte mixen bara för att du kan. Skapa istället en enhetlighet på webbplatsen som gör den attraktiv och innehållet inbjudande att läsa.

9. Val av bilder
Använder du mycket bilder och bilder med människor i. Så tänk på att använda människors ansikten i bilden på rätt sätt. Vänd dem så att de tittar på texter du vill märka ut eller att de tittar direkt på besökaren, detta skapar ofta en väldig bra effekt.

10. Skapa luft på sidan
Snåla inte med tomma utrymmen. En ”vit” yta på en webbplats kan ge nödvändig luft för besökaren att hinna andas och gör ofta så att en sida ser mindre rörig ut. Använd lite tomma utrymmen på ett snyggt sätt och det kommer att göra din sida mycket lättare för besökaren.